Włoskie potrawy są znane i cenione na praktycznie całym świecie, sporo osób uważa że jest to najsmaczniejsza kuchnia. Z jednej strony wydają się łatwe i proste do zrobienia, ale w niejednym przypadku nie do końca się to jednak udaje. Trzeba bowiem wiedzieć, że sekret włoskich dań bierze się z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwszą z nich są przepisy, udoskonalane przez wiele pokoleń kucharzy. O ostatecznym smaku przeważnie decydują niuanse, i z tego też powodu tak wielu osobom nie wychodzi to tak jak by chciały.
Następną istotną kwestią są składniki używane do przygotowania, a kucharze z Włoch nie idą na żaden kompromis. Jeżeli jakieś danie ma tak smakować jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty i kuchnia włoska producent. Żadne podróbki czy substytuty nie zapewnią takiego smaku, nawet jeżeli podobnie się będą nazywały. Dotyczy to nawet takich składników jak pomidory, mąka czy makaron, a już w szczególności serów. Każdy, kto kiedyś ją próbował potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska zupełnie inaczej smakuje niż sery, jakie produkowane są przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Często firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich specjalistów, ale na ostateczną jakość wpływa też mocno mleko. Włosi w tym celu hodują specjalne rasy bydła, często wypasane na górskich mąkach, i to mleko ma bardzo duży wpływ na końcowy smak sera.
Najpopularniejszy rodzaj mozzarelli produkuje się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To zapewnia biały kolor i dużo delikatności, i to taka właśnie wersja jest spotykana najczęściej. Ale coraz większą popularnością wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wyprodukowania tego gatunku sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru rejonach kraju. Dzięki większej zawartości tłuszczu w mleku ta odmiana mozzarelli jest dużo bardziej wyrazista, posiada lekko kwaśnawy smak i zawiera w sobie dużo większą ilość cennych składników odżywczych.
+Tekst Sponsorowany+