Chyba żadna prawdziwa pizza nie może się obejść bez dobrej jakości składników. Tu nie ma miejsca na kompromisy, jeśli faktycznie jej smak ma być taki jak w słonecznej Italii, to trzeba dopilnować tego, żeby się znalazły na niej wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczyć do będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również serów. Rzecz jasna najważniejsza będzie wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, produkowana wyłącznie z mleka krów pasących się na włoskich łąkach.
Mozzarellę wytwarza się rzecz jasna w wielu innych miejscach, lecz chyba każdy kto się choć trochę zna na dobrym jedzeniu, od razu dostrzeże różnicę w tym, jak smakuje. Ten gatunek sera wygląda bardzo charakterystycznie i trudno go pomylić z innym. Ma postać białych kulek o kilkucentymetrowej średnicy, które są miękkie i sprężyste. Przed sprzedaniem te kulki są pakowane do woreczków i zalane serwatką, dzięki czemu nie wysychają i zachowują odpowiednią świeżość.
Taką mozzarellę użyć rzecz jasna można na pizzę, ale też sprawdzi się ona świetnie jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jeśli ktoś będzie chciał spróbować jakiś innych rodzajów mozzarelli, jakie są robione we Włoszech, to z pewnością mu zasmakuje produkty włoskie oryginalne. Dzięki dodatkowi śmietany na etapie produkcji ma ona lekko maślany smak i płynny środek. Bardzo ciekawa jest również mozzarella buffala, mało jeszcze znana w naszym kraju. Ją z kolei produkuje się z mleka bawolego, dzięki temu że jest ono bardziej tłuste, to ser posiada lekko kwaskowy, charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+