Nie bez przyczyny kuchnia włoska przez wielu jest uważana za najlepszą na świecie. Składniki naturalnego pochodzenia i bogate smaki powodują, że pizza, spaghetti czy lazania cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Jednym z takich składników jest prawdziwa mozzarella włoska, jaka od dziesięcioleci wytwarzana jest zgodnie z oryginalnymi recepturami. Sam proces produkowania mozzarelli nie jest skomplikowany, lecz na ostateczny smak wpływ ma wiele czynników.
Niezwykle istotna będzie jakość użytego do wytwarzania mleka, ale też ogromne znaczenie będzie miała wiedza i doświadczenie serowara. Żeby uzyskać produkt najwyższej jakości należy poszczególne rzeczy wykonać w odpowiednim momencie, a aby dobrze to zrobić to należy mieć wiele lat praktyki. Z tego też powodu pomimo wysiłków nie włoskie firmy nie mają możliwości wyprodukowania serów o takiej jakości, ponieważ ich wyroby zupełnie inaczej będą smakowały.
Bardzo dobrze to też wiedzą kucharze, którym będzie zależało na najwyższej jakości swoich potraw. Chcąc zachować tę jakość używają oni do lazanii czy pizzy wyłączenie najprawdziwsze produkty włoskie oryginalne, przez co mogą o tę jakość zadbać. Samych serów mozzarella istnieje dużo odmian, poza najbardziej klasycznym coraz większym zainteresowaniem chociażby się cieszy mozzarella buffala. Ta odmiana sera jest wytwarzana z bawolego mleka, które ma dużo większą zawartość tłuszczu niż krowie. Dzięki temu buffala posiada lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak, a równocześnie jest łagodna i bardzo delikatna.
Bez problemów można ją kupić w lepszych sklepach z włoską żywnością, i świetnie się nadaje do wielu typowych potraw. Niezwykle interesująco prezentuje się także w smaku mozzarella burrata. Podczas wytwarzania tej mozzarelli w kulkach robi się niewielką kieszonkę, do jakie następnie się wlewa śmietankę. Dodatek ten daje delikatny, maślany posmak, od którego zresztą wzięła się nazwa tego sera, a po przecięciu kieszonki z wnętrza wypływa śmietankowy płyn.
+Tekst Sponsorowany+