Spaghetti, lasagne i oczywiście pizza – to tylko niektóre dania, jakie większości osób się kojarzą z Włochami. Dostępne są one nie tylko w samych Włoszech, lecz również w dużej ilości innych krajów. W niektórych wersjach będą smakować tak samo, jak w mediolańskiej restauracji, a niekiedy dość mocno jednak mogą odbiec od oryginałów. Przepisy na te dania są stosunkowo proste, ale równocześnie mocno wyrafinowane.
Były one bowiem udoskonalane przed dziesiątki lat, umiejętnie dobierając proporcje poszczególnych składników a także czas i sposób przyrządzania. Ale równie duże znaczenie będzie też mieć jakość składników użytych do produkcji. Jeśli szynkę parmeńską kucharz zastąpi jakąś inną, a mozzarellę którymś żółtym serem, to teoretycznie pizza będzie wyglądać tak samo, lecz do prawdziwej włoskiej jednak jej będzie dość daleko. Dlatego jeżeli ktoś lubi gotować i jest miłośnikiem smaków pochodzących z Italii, to jednaj powinien zwrócić dużo uwagi na to, jakie składniki będzie wykorzystywał.
Obecnie nie ma żadnego problemu z tym, aby takie kupić, bo włoskie produkty premium dostępne są w dużej ilości sklepów. A mozzarella fior di latte na pewno będzie znacznie lepiej smakować w sałatce czy na pizzy niż jej odpowiedniki z lokalnego rynku. To samo dotyczy różnych innych odmian serów czy szynek, one również smakują niepowtarzalnie i wyjątkowo. Często to wynika z tego, że ich produkty włoskie producent cały czas korzysta z przekazywanych między pokoleniami przepisów, które przez lata zostały dopracowane do perfekcji, a także z najlepszej jakości mleka czy mięsa.
+Tekst Sponsorowany+