Jeżeli ktoś miał okazję skosztować najprawdziwszej włoskiej pizzy, to na pewno zobaczy ogromną różnicę w porównaniu z tym, co tylko pizzą się nazywa. Aktualnie można taką pizzę zjeść nie tylko we Włoszech, ale też w wielu innych krajach, ponieważ ta kuchnia stała się bardzo popularna na całym świecie. Ale trzeba zwrócić swoją uwagę między innymi kto ją robi, ale też z jakich składników została zrobiona. Bo to właśnie składniki odpowiadają za to, że włoskie dania smakują tak niepowtarzalnie i wyjątkowo. Oczywiście zawsze zrobić je można ze normalnej mąki, dokładając zwykłą szynkę i ser, lecz to już to samo nie będzie. Na szczęście nie ma obecnie żadnego problemu ze zorganizowaniem takich składników, gdyż bez problemów można je kupić w dużej ilości sklepów.
Dostępna jest oczywiście również najprawdziwsza mozzarella włoska, bez której byłoby trudno sobie wyobrazić na przykład pizzę. Lecz ten gatunek sera sprawdza się też świetnie w dużej ilości innych dań, na przykład tartach czy zapiekankach, oraz komponuje się wyśmienicie z pomidorami i ziołami w rozmaitych sałatkach. Włoską mozzarellę najczęściej można spotkać w formie niewielkich, białych kulek, które są umieszczone w woreczku z zalewą. Posiada ona delikatną, lekko miękką strukturę, a po przerwaniu powstają charakterystyczne postrzępienia, świadczące o jakości sera. Najczęściej jest produkowana z mleka krów, cechuje się wówczas łagodnym, delikatnym smakiem. Lecz w wielu sklepach pojawiać się też zaczęła mozzarella buffala, którą robi się z mleka które pochodzi od bawolic.
Jest ona dzięki temu bardziej wyrazista, też dzięki większej zawartości tłuszczu. Coś dla siebie w ofercie włoskich serów powinny też znaleźć osoby, które nie spożywają produktów pochodzących od zwierząt, dla nich na przykład jest dostępna mozzarella kuchnia włoska producent. Wszystkie włoskie mozzarelle są wytwarzane z mleka wysokiej jakości, z tego też powodu ich smak będzie tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Bierze się to także z faktu, że kuchnia włoska producent stosuje przeważnie wypróbowane przez lata receptury i przepisy.
+Tekst Sponsorowany+