Jeśli komuś smakuje włoska kuchnia, a niewiele jest osób którym nie smakuje, pamiętać powinien o jednej ważnej rzeczy. Wyśmienity smak potraw przede wszystkim jest rezultatem składników wysokiej jakości, jakie zostały użyte do ich wykonania. Z tego też powodu jeżeli ktoś będzie chciał zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne na pewno mogą mu w tym bardzo pomóc. Na przykład takie jak mozzarella włoska, która sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak również jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Najbardziej popularna wersja takiej mozzarelli, jaką kupić można w każdym sklepie, jest wytwarzana z mleka krowiego. Przez to posiada ona delikatny smak i biały kolor, a także miękką strukturę. Ser ten sprzedawany jest najczęściej w formie niedużych kulek, które się umieszcza w woreczkach z zalewą.
Ta odmiana sera jest zdrowa i pożywna, bowiem zawiera w sobie dużą ilość białka, witamin i składników mineralnych. Typowa mozzarella robiona jest przez liczne firmy, choć do włoskiego oryginału przeważnie jest im daleko. Ale Włosi mają również parę innych gatunków mozzarelli. Jedną z nich jest mozzarella buffala, jaką się robi tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. To mleko zawiera w sobie więcej tłuszczu, co z kolei wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Bardzo delikatna jest z kolei mozzarella burrata, która stanowi kolejny tradycyjny włoski produkt. Tę delikatność zawdzięcza niedużej kieszonce, w której znajduje się niewielka ilość śmietanki, przypominającej w w swoim smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+