Wielbiciele włoskich potraw wiedzą bardzo dobrze, że ich końcowy smak w dużej mierze zależy od użytych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne niejednokrotnie nie będą pochodziły z dużych przedsiębiorstw i taśmowej produkcji, a są wytwarzane przez niedużych, lokalnych przedsiębiorców. Oczywiście według tradycyjnych przepisów, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Również to dotyczy serów mozzarella, jakie w wielu przepisach są niezastąpione i niezbędne, w tym uwielbianej przez wszystkich pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser produkowany jest rzecz jasna w dużej ilości krajów, lecz z reguły będzie mu daleko do oryginalnego. Bierze się to zarówno z jakości mleka stosowanego do produkcji, jak również strzeżonych pilnie sekretów wytwarzania. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska jest robiona z mleka krowiego. Najczęściej posiada ona formę niewielkich, spłaszczonych kulek, zanurzonych w płynie. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania pojawiają się typowe dla niej strzępienia.
Sprawdza się doskonale w formie dodatku do dań na ciepło czy sałatek. Lecz jeśli ktoś szuka jeszcze ciekawszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwszą z nich jest mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka pochodzącego od bawolic. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten rodzaj sera ma nieco głębszy, lekko kwaskowy smak. Z kolei mozzarella burrata jest bardzo delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, jaka się znajduje w charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+