Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoska mozzarella – jakie są jej najważniejsze rodzaje i odmiany

Przyglądając się sklepowym półkom bez żadnego problemu zauważy się na nich niewielkie woreczki, w których umieszczone są kulki sera w zalewie. Serem tym jest właśnie mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co można znaleźć w naszych sklepach. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa mleko użyte do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi też najcenniejsza odmiana tego sera, czyli mozzarella fior di latte.

Produkowana jest ona wyłącznie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Sam proces produkowania jest precyzyjny i długi, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewnia wyjątkową jakość produktu końcowego. Nieduże gospodarstwa włoskie słyną także z produkcji innego gatunku mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. W czasie wytwarzania tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystywane jest mleko bawołów. Ma on znacznie więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella bowiem jest bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Zawiera także dużo więcej rozmaitych składników odżywczych, dzięki czemu stanowi cenny składnik codziennej diety.

Rosnącą popularnością wśród miłośników włoskiej kuchni cieszy się też mozzarella burrata. Ten gatunek sera jest produkowany z mleka krowiego, lecz w nieco inny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek robi się bowiem niedużą kieszonkę, do której jest wlewana nieduża ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przecięciu mozzarella burrata ma nieco płynną konsystencję, a jednocześnie bardzo delikatnym maślany smak, tak ceniony przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz