Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Niewiele chyba znajdzie się osób, jakim nie będzie smakować prawdziwa pizza, w jakiej jeden z podstawowych składników to mozzarella włoska. Ten gatunek sera jest aktualnie niezwykle popularny, sprawdza się też bardzo dobrze w formie dodatku do innych dań, surówek czy po prostu na kanapki. Klasyczną mozzarellę wytwarza się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Smak jej jest mocno kremowy i delikatny, a sam ser posiada mocno sprężystą, charakterystyczną strukturę.

Sprzedawany jest on z reguły w postaci spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Bardzo podobnie będzie wyglądać inna popularna odmiana tego sera, to znaczy mozzarella włoska. Pomimo tego że jej wygląd jest identyczny, to kulki wypełnione są wewnątrz kremową masą. Jest to rezultatem metody produkcji, w czasie jakiego do utworzonych kieszonek wlewana jest porcja śmietanki, zapewniającej ten charakterystyczny aromat. Opisywane dotychczas sery były produkowane z mleka krowiego, ale to nie jest jedyne, które Włosi używają.

Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, powstająca na bazie mleka bawołów hodowlanych. To mleko cechuje większą zawartością tłuszczu, a z kolei to ma przełożenie na smak o wyczuwalnej kwasowości. Jednak mimo tego ten gatunek sera jest bardzo smaczny i ma spore grono wielbicieli. Różnych odmian włoskiej mozzarelli jeszcze kilka jest, jeżeli ktoś chciałby ich poszukać, to może sprawdzić na przykład jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz