Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Jakie są najpopularniejsze odmiany włoskiego sera mozzarella

Z pewnością każdy z nas kojarzy doskonale białe serowe kulki w zalewie z serwatki. Tym serem jest mozzarella, jaka jest przez wielu uważana za jeden z najsmaczniejszych gatunków. A na pewno bardzo zdrowych, ponieważ mozzarella włoska z uwagi na sposób produkcji w swoim składzie ma dużo cennych składników odżywczych. Nie jest też tak tłusta jak inne gatunki, z tego też powodu może być spożywana nawet przez osoby będące na diecie, zwłaszcza w odmianie light. A mozzarellę jeść można na różne sposoby.

Sprawdza się bardzo dobrze jako składnik sałatek, szczególnie wraz z pomidorami i ziołami. Lecz doskonale znają ją też wielbiciele prawdziwej włoskiej pizzy, ponieważ bardzo dobrze się topi i jeszcze lepiej po tym stopieniu smakuje. Ten gatunek sera wywodzi się z Włoch, gdzie początkowo był wytwarzany z mleka bawolic.

Tradycja ta utrzymywana jest w dalszym ciągu, ponieważ w paru włoskich regionach produkowana jest mozzarella buffala, posiadająca w swoim składzie wyłącznie mleko pochodzące od bawołów. Ze względu na to, że to mleko zawiera trochę więcej tłuszczu niż krowie, to smak buffali jest dość delikatny, a równocześnie lekko kwaskowy. Mozzarelle, które najczęściej można obecnie spotkać w sklepach, są wytwarzane z mleka krowiego, i mają formę kulek o różnej wielkości. Jeśli do kulek tych na etapie wytwarzania dodana zostanie odrobina śmietany, to otrzyma się kolejny pyszny gatunek czyli mozzarella włoska. Jeśli ktoś zainteresowany będzie jej skosztowaniem, to zapewne ją dostanie w jakimś sklepie mającym w ofercie produkty włoskie oryginalne.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz