Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Czym cechują się prawdziwe włoskie mozzarelle

Każdy chyba miłośnik kuchni włoskiej wie co to mozzarella. Praktycznie żadna pizza bez tego sera się nie obejdzie, lecz stosowany jest często również jako składnik wielu innych potraw. W sklepach spożywczych rzecz jasna można kupić produkty przypominające włoskie oryginały, lecz tak naprawdę daleko im do nich będzie.

Najbardziej klasyczna mozzarella włoska jest sprzedawana w formie zanurzonych w serwatce kulek. Ma dość miękką konsystencję i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Po stopieniu dość mocno się ciągnie, dzięki czemu smakuje wyśmienicie na pizzy i innych gorących daniach. Ale rzecz jasna ją można też jeść bez ogrzania, na przykład jako dodatek do sałatek. Dla jakości włoskiej mozzarelli bardzo ważne są oczywiście składniki, ale też sposób w jaki się ją przyrządza. Teoretycznie trudne to nie jest, lecz różne niuanse i drobiazgi powodują, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.

Typowa mozzarella produkowana jest głównie z mleka krowiego, lecz Włosi dysponują jeszcze kilkoma odmianami tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której jest stosowane mleko bawole. Jeszcze jakiś czas temu ten typ mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, także ze względu na kłopotliwe przechowywanie. Ale powoli zaczął przekonywać swoim niepowtarzalnym smakiem, różniącym się dość mocno od zwykłego. Różnice te wynikają z tego, że bawole mleko posiada znacznie więcej tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Ser ten jest trochę kwaśny, lecz równocześnie niezwykle smaczny, posiada również wiele zdrowotnych właściwości.

Bardzo ciekawie smakuje także mozzarella burrata, która dopiero zdobywa popularność wśród naszych konsumentów. Przeważnie wytwarza się ją z krowiego mleka, ale z dodatkiem śmietany. To zapewnia delikatny posmak masła, od jakiego zresztą wywodzi się nazwa tego sera. Burrata wyglądem przypomina mozzarellę, lecz w środku ma woreczek serowy. W zwykłym markecie takie sery ciężko będzie znaleźć, jeśli ktoś zamierza taki zakupić, to znaleźć powinien jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz